Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Biobank Sverige IT strävar efter att vara en integrerad del av verksamheten för att på så sätt bättre förstå våra utmaningar och behov. Vi tror inte att man kan bygga bra lösningnar om man inte förstår vilket problem de ska lösa och var i alla olika processer de passar in. Vi tror också att det är väldigt värdefullt att förså hela verksamheten för att på så sätt hjälpa till att se vilka delar som har mest nytta av IT-stöd så att vi kan hjälpas åt att prioritera de lösningarna som kräver lite IT-resurese och ger stor utdelning för verksamheten. Detta leder till ett ständigt lärande och nya insikter. En traditionell roadmap med lång planering är därför inte optimalt. Vi jobbar med ständig prioritering av vad vi ska göra allteftersom vi lär oss nya saker eller upptäcker nya utmaningar eller möjliga lösningar.
Det betyder inte att vi inte har ett mål eller en plan, men att det är viktigare att vi gör det mest värdefulla först än att följa en plan. Det är det vi menar när vi säger att vi är agila och finns fint summerat på https://agilemanifesto.org/

...

Det absolut viktigaste när vi planerar vårt arbete är att förstå behovet, inte att få uppgifter. Genom att förstå varför någonting behövs kan vi tillsammans med verksamheten hitta bästa möjliga lösning som gör att behovet uppfylls. Ibland kan det vara något helt annat än urspringsförslagetursprungsförslaget. Ett bra exempel på detta är kravet i SBR där man hela tiden ville ha uppdaterad folkbokföringsadress när man tittade på ett samtyckesärende. Efter lite samtal kring detta visade det sig att det var för att man när som helst ska kunna skicka brev. Ytterligare diskussioner om när och varför man skickade brev ledde istället till en lösning där systemet automatiskt genererar (och snart skickar) breven. Något som inte hade hänt om vi inte pratat om syftet med funktionen.

...

När vi börjar förstår ett behov jobbar vi mycket med skisser och lösningsförslag. Beroende på uppgiftens omfattning kan dessa visas för referensgrupper i omgångar och förfinas (t.ex. samtyckeshanteringen) eller bara stämmas av med några få intressenter vid enstaka tillfällen (t.ex. registerutdrag som stämts av med DSO:er)
. Oavsett hur detta arbete går till är det alltid i dialog med slutanvändare och andra intressenter. Vi försöker också alltid bryta isär större uppgifter så att vi kan leverera så tidigt som möjligt och lära oss mer innan vi går vidare istället för att leverera allt vid en stor release på slutet.
På sprintdemo visar vi alltid det som har utvecklats så att alla som är intresserade vet vad vi gjort och vart vi är på väg.

...