Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Organisation

Biobank Sverige IT (BISIT) är en organisation som tar hand om nationella utvecklingsprojekt inom IT samt förvaltning och teknisk support av egen-utvecklade IT-system som är kopplade till hela Biobank Sverige. Organisationen skapades i slutet av 2020 och bygger på avtalssamverkan som alla Sveriges regioner är del av. Detta ger Sveriges alla biobanker en gemensam, långsiktig lösning för att hantera de gemensamma utmaningar som finns med digitalisering av nationella processer.

Att IT-kompetens och verksamhetskunskap kommer nära varandra ger de bästa förutsättningarna för att ta fram de system som verksamheten har behov av. Agila utvecklingsmetoder gör att fokus ligger på att snabbt få ut nya versioner av den funktionalitet som är högst prioriterad. Vad som är prioriterat att utveckla bestäms av styrgruppen för Biobank Sverige

För närvarande består BIS-IT BISIT av en chef/förvaltningsledare: Peter Hedman, produktägare: Hanna Fransson, två IT-arkitekter: Tomas Snäckerström och Christian Johansen samt fem utvecklare. Teamet sitter utspridda i landet (Göteborg, Forshaga, Stockholm, Uppsala och Gävle). Det fasta kontoret finns i lokaler på Science Park i Uppsala.

Avtal i samverkan

Sveriges 21 regioner beslutade under 2020 att utveckling, drift och förvaltning av SBR skulle tas över i regionernas regi och ett kommunalt samverkansavtal tecknades mellan alla regioner för detta arbete. Region Uppsala utsågs till värdregion för samverkan och enheten Biobank Sverige IT skapades upp, enheten ansvarar för utveckling, drift och förvaltning av regionernas gemensamma IT-system i enlighet med samverkansavtalet.

Region Uppsala har upprättade personuppgiftsbiträdesavtal med samtliga regioner för de personuppgifter som hanteras i systemet.

I varje sjukvårdsregion finns ett Regionalt Biobankscentrum (RBC). Vid RBC finns Regionalt Biobankscentrum Stöd, Verksamhet och IT (RBC-SVIT). De är bemannade med representanter från varje sjukvårdsregion dit regionen kan vända sig vid behov av användarsupport och verksamhetsstöd kopplat till SBR. RBC-chefer ansvarar för att det finns resurser i RBC-SVIT för uppdraget. RBC-SVITs uppdrag kan läsas här.

Regionerna ansvarar i förvaltningsorganisationen att inkomma med krav på systemet.

Systemet finansieras av samtliga 21 regioner enligt en fördelningsmodell.

Styrning

Biobank Sveriges beredningsgrupp är styrgrupp för Biobank Sverige ITs uppdrag. Styrgruppen fattar beslut om budget, övergripande prioriteringar och i frågor som är centrala för systemens tänkta användning och funktion. Styrgrupp för Biobank Sverige IT delegerar vid behov löpande frågor till Biobank Sveriges Ledningsgrupp som är en del av beredningsgruppen och består av ansvariga för RBC samt biobanksfaciliteter vid regioner med universitetssjukhus.

Information och öppenhet

Biobank Sverige IT strävar efter största möjliga öppenhet för all information kring vår verksamhet. Vi försöker att hålla detta uppdaterat men det prioriteras ur samma kvot som utvecklingsarbetet så det kan komma att hända att vi hamnar lite i otakt. Om något framstår som föråldrat eller om det finns saker som helt saknas; tveka inte att uppmärksamma oss på det, vi tar gärna hjälp rättelser och önskemål.