Syfte
Integrationen har två syften:
Hitta prov för vilka provgivare vill förändra samtycke eller se vilka prov som finns bevarade
När en provgivare vill förändra samtycke för ett prov utgår detta från var provet är taget (vilken huvudman). Provet kan dock skickas till andra huvudmän (antingen delar av provet eller provet i sin helhet). För att säkerställa att allt material hittas behöver därför samtliga enheter där provet kan förvaras kontaktas för att säkerställa att förfrågan hanteras korrekt. Idag finns ingen komplett tillgänglig strukturerad dokumentation kring vart prov skickas som kan utnyttjas för detta.
Det viktigaste är att kunna filtrera bort den majoritet av enheter som via denna integration kan garantera att de INTE har något prov givet de aktuella kriterierna för att på så sätt inte överbelasta enheterna med irrelevanta förfrågningar.Hitta prov för en persons vård och behandling (givet legala förutsättningar under utredning)
Som en del av en persons vård och behandling kan man ibland ha stor nytta av provmaterial taget tidigare. Dessa prov kan vara tagna var som helst i landet (och sedan distribuerats på samma sätt som i punkt 1).
Detta gör att vi behöver fråga varje enskild enhet huruvida de har prov från den aktuella personen för att på så sätt kunna presentera för behandlande läkare var det finns prov, var det kanske finns prov och var det inte finns prov, så att denne kan fortsätta processen genom kontakt med relevanta enheter.
Sökning på prov på individnivå kan också vara aktuellt för forskning exempelvis vid kliniska läkemedelsprövningar.
Generella principer
Integration mot Svenska Biobanksregistret (SBR) kan göras på två olika sätt.
...
Överföring av data kring biobanksprov till respektive huvudmans del i SBR (mellanlagring)
...
För övergripande beskrivning av integration mellan LIS och SBR, se API- och anslutningsbeskrivning för integration mot SBR . Här beskrivs integration enligt alternativ 2, slagningar mot LIS-system på enskilda individer från SBR när frågan uppstår
...
Dessa står inte emot varandra, utan ska ses som två olika möjligheter att uppnå samma mål.
Den första lösningen möjliggör också framtida funktioner för att göra forskningssökningar baserat på egenskaper hos provet.
Integrationen är byggd med REST och skyddas av certifikat. Frågor ställs på på personnivå från SBR till respektive LIS-system.
Om inte SBR får ett korrekt svar tillbaka kommer detta tydligt att visas i gränssnittet. Endast vid korrekta svar (oavsett innehåll) kommer svaret att visas upp för användaren.
...